Bjud på en klimatsmart 2-rättersmeny i helgen
BURGARE & RAW FOOD-CHOKLADDRÖM
BURGARE
4–6 stycken
0,2 kg CO2e växthusgaser per portion
300 g vegofärs
1 gul lök
2 klyftor vitlök
2 msk tomatpuré
1 msk rökt paprikapulver
1 msk spiskummin
1,5 msk grönsaksfond eller 1 tärning upplöst i 2 msk vatten
1 msk kinesisk soja
1,5 dl (krossade) havregryn eller ströbröd
2 msk potatismjöl
2 msk rapsolja
1 dl vatten
svartpeppar & salt
Skala och riv den gula löken. Pressa ur vätskan ut löken. Finhacka vitlöken. Blanda lök, vitlök, rapsolja, vatten och havregryn/ströbröd i en bunke och låt dra några sekunder så det tjocknar. Tillsätt vegofärsen, kryddor, soja och grönsaksfond och arbeta igenom den rejält tills du får en smet. Smaka av med kryddor efter eget behag.
Forma 4–6 st biffar efter önskad storlek och grilla sedan på hög värme tills de får färg och låt dra några minuter på eftervärme. När de känns fasta och har fått fin färg är de klara. Det går också fint att steka i lite olja i en stekpanna men blir godast på grillen!
RAW FOOD – CHOKLADDRÖM
0,15 kg CO2e per bit
Botten:
150 g ekologisk sötmandel
150 g ekologiska valnötter
100 g ekologiska dadlar, gärna färska, saftiga
Chokladmousse:
150 g ekologiska dadlar, gärna färska, saftiga
2 mogna ekologiska avokado
2 mogna ekologiska bananer
1 dl ekologisk kakao (alternativt raw kakao)
1 tsk vaniljpulver
0,75 dl (110 g) agavesirap
1 krm salt
Dekor:
Kakao och bär
Botten:
Klä en form som mäter cirka 18 x 20 cm med bakplåtspapper. Mixa mandlar och valnötter fint i en matberedare. Väg upp dadlarna och kärna sedan ur dem. Tillsätt dadlarna till nötblandningen och mixa ihop till en smulig och lite kladdig massa. Tryck ut massan i botten av formen.
Chokladmousse:
Väg upp dadlarna och kärna ur dem. Kör dem till mos i en matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa någon minut till en krämig mousse. Bred ut moussen i ett jämnt lager i formen. Låt stå i kylen och stabiliseras i cirka 1 timme.
Lossa kakan ur formen genom att ta tag i bakplåtspappret och lyfta över den till en skärbräda. Skär kakan i långsmala bitar. Lättast går det om du sköljer av kniven med hett vatten mellan varje knivtag.
Dekorera eventuellt med pudrad kakao och färska eller frysta bär.